Naam Bericht
Jaco

29/4/2004
08:57:29  Beoordelings staat  
Is de laatste weken veel geschreven over beoordeling van goede en slechte mensen aan boord.
Idee:
De Kapitein maakt, samen met de Stuurman, Machinist, een conduite van de bemanning.
Maar wie maakt die beoordeling voor hem.???
Dat is dus "Kantoor".
Is het een idee om in een besloten "meeting" de bemanning een soort van beoordeling over de kapitein te laten maken.
Wat vinden de forum lezers en schrijvers hiervan ???
En Hoe zou dit er kunnen uitzien ??



Harry C. Hogeboom

29/4/2004
10:18:54  Beoordelings staat
Hoe het tegenwoordig gaat weet ik niet, maar in mijn tijd werd er elke 3 maanden de conduite staat opgemaakt. Iemand die veel van deze staten opmaakt verteld niet alleen wat over de ander, maar zeker zo veel over zichzelf. Wat mij indertijd duidelijk werd was dat men op kantoor donders goed wist met wat voor kapiteins of hwtks' men te doen had. Ik denk dan ook dat een soort "volkstribunaal" weinig toevoegt.

gr. Harry


ruud

29/4/2004
10:53:04  Beoordelings staat
Het lijkt mij idd geen goed idee om de gehele bemanning hierbij te betrekken, net wat Harry schrijft, dan krijg je een soort tribunaal, waar de "ervaring"en "wijsheid" wel erg ver te zoeken is, bij ons was 't vroeger ook elke 3 maanden en men wist dondersgoed op 't "kantoor" hoe iemand functioneerde aan boord, maar dwalen we niet af met de vorige stelling over promoties van kapiteins en officieren?>>>>>elandsgracht<<<<<<, ik blijf het dan ook een goed idee vinden om daar iets mee te doen en dat zou dus kunnen met een oud-gezagvoerder of nautisch inspecteur, die de betrokkene 1 reis dubbelcheckt, want hij is tenslotte reeds voorgedragen om te promoveren.
groetjes ruud


Theo Horsten

29/4/2004
11:29:13  Beoordelings staat

Als het goed is - en dan bedoel ik van alle kanten, dus ook van de kant van de rederij - dan vertrouwt een reder je alleen zijn schip toe als je hebt bewezen dat je daarvoor geschikt bent. Een conduite is daarna niet meer nodig, vooral niet als die moet worden opgesteld door een Rus, twee Filippino's en de papegaai die op rustige trajecten de wacht waarneemt.

Wat Ruud zegt en wat ik in hetzelfde topic op Nautiek ook al heb gezegd: het zou goed zijn als er net als in de luchtvaart zo nu en dan eens iemand een reis meeging om je te checken. Dus niet die om die 1ste stuurman te checken die op het punt staat kapitein te worden, maar de ene gezagvoerder die de andere checkt. Géén oud-gezagvoerder en geen nautisch-inspecteur, maar een van je collega's die vervolgens een (standaardmodel) rapport opmaakt.

Hoe anderen dat hebben ervaren of nog ervaren, weet ik niet, maar als een oud-gezagvoerder aan de wal komt als nautisch inspecteur, weet hij soms na een jaar al niet meer wat er wérkelijk aan boord speelt. Vandaar dat het gewoon iemand uit de praktijk moet zijn.

"Ik dek jou als jij mij straks ook dekt", zal niet zo gauw voorkomen omdat dit, als het een keer fout loopt, keihard op de rapporteur kan terugkomen.




Eric

29/4/2004
12:02:17  Beoordelings staat
Dat hele conduite gebeuren wordt erg overtrokken.
Zowel bij W&B als bij GenChart werden de beoordelingen op kantoor gemaakt doordat de personeelchef met iedereen sprak die met verlof ging. Zo voorkom je dat persoonlijke rancunes iemand noodlottig wordt.
Ben bij GenChart wel eens van dek af naar de MK gegeaan, omdat de 3e wtk aldaar (ook met maroff papieren) niet meer samen door één deur kon met de HWTK.
Die HWTK had een hekel aan alles wat maar naar "dekdienst" rook, en ik had dus ook geen beste tijd daar beneden. Kwam bij dat ik al 4 of 5 jaar niet als machinist had gevaren, en daarvoor alleen op kleine coastertjes, dus ik voelde me daar op die grote M boot als een kwat in een vreemd pakhuis. Kreeg na 2 maanden dan ook een conduitestaat die bijzonder misarabel was. Die HWTK vroeg mij naar een reactie.
Die kreeg hij niet.
Maar toen ik later met verlof was, en op kantoor kwam, liet ik zonder iets te zeggen de conduitestaat zien. Die verdween meteen in de prullebak met de opmerking "We weten alletwee wie dat geschreven heeft....."
Een conduite is in mijn ogen dan niet alleen een beoordeling van betreffende bemanningslid, maar zegt ook een hoop over diegene die het heeft opmaakt.
Hoe meer conduites je maakt, hoe beter beeld een personeelschef krijgt over jou..

Een conduite voor een kapitein of HWTK lijkt mij dan ook volstrekt onnodig. Het functioneren van die persoon komt wel naar voren in de contacten tussen kantoor en schip, naar aanleiding van klachten of complimenten van charteraars e.d. en uit gesprekken met bemanningsleden die met verlof zijn. En dan wordt je echt niet uitgehoord, maar door een paar tactische vragen kom je al een heel eind.

Eric


Jaco

29/4/2004
12:29:07  Beoordelings staat
En dat is nou precies waar ik op uit was, Eric

De rederij zal niet direct een conduite in de prulle bak gooien, maar ze weten wel Wiens handtekening er onder staat. En die telt Zwaar.

Beoordelingen hebben de reder de hele term. Elke dag een Mailtje, telex over onzinnige dingen zegt veel over functioneren.

Het was eigenlijk alleen maar om te kijken hoe anderen hier over denken.



Jos Komen

29/4/2004
16:46:31  Beoordelings staat

Is het een idee om in een besloten "meeting" de bemanning een soort van beoordeling over de kapitein te laten maken?

Dit lijkt me de wereld op zijn kop zetten en denk ook niet dat er een rederij is die daaraan enige waarde zou hechten.
Ik heb het twee keer meegemaakt dat een kapitein helemaal doordraaide en dit werd door de eerste stuurman en de hwtk bekwaam opgelost, zonder dat er veel van gemerkt is aan boord.
Platspuiten en die ouwe is ziek en moet naar het ziekenhuis.
Maar het gaat natuurlijk over een ander soort kapiteins, die met een kegel de brug opkwamen als ze eindelijk eens een beetje moesten manouvreren, het enige wat ze mosten doen was afslacken en lei maken om de loods zo snel mogelijk op te pikken.
Tijdens mist waren deze figuren een ramp. Ik heb het meegemaakt dat het nog steeds potdik was en dat die ouwe toen vond dat het lekker begon op te klaren. "Als het zicht minder wordt moet je me maar porren."
Minder dan niks?
Dit waren vaak voor de bemanning hele geschikte kapiteins om mee te varen op de oversteek en in de staphavens.
En dan een keihard oordeel over zo'n man vellen als je hem als bemanning beoordelen moet.
Zou natuurlijk wel het geval moeten zijn, maar ergens was je als jeugdig stuurman ook trots dat je in dikke mist in een druk vaarwater de klus geklaard had.
Maar het blijkt nog een actueel onderwerp te zijn gezien de reacties van degenen die nu nog varen.
Je hebt tegenwoordig functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken.
Ik denk dat een eerste stuurman of een tweede wtk dit ook officieel met hun superieur zouden moeten hebben, alhoewel dit natuurlijk in de praktijk moeilijk te realiseren valt.
Biertje stuurman, voordat we aan dit gesprek beginnen?
Ik zie ook het licht niet.
All the best
Jos



ronny

26/5/2004
10:48:49  Beoordelings staat


een beoordelingsstaat zoals die er tegenwoordig er uitziet.
als je al 5 van deze hebt liggen die allemaal het zelfde zeggen dan zal het wel goed zitten.
ik ben toch van mening dat de staat ook een weer spliegeling van de kapt is.
gr ronny

compass

26/5/2004
12:05:58  Beoordelings staat
Waarom verbaasd mij dat nu niet ? Gewoon omdat we niets anders van je verwacht hadden Ronny.

Groeten,
Bert de Boer


jannuh

26/5/2004
12:52:46  Beoordelings staat
Ziet er prima uit Ronny, proficiat!

gr., jannuh

willem

26/5/2004
13:58:44  Beoordelings staat
Hallo Ronny ziet er goed uit kan niet beter.
Alleen bij drankgebruik had er eigelijk moeten staan ( NIET WEINIG ).
Of zit ik er vernaast?
Je lust ze toch ook graag die gele rakkers.
Geintje hoor.
grt.willem van arendnet

Dirk

26/5/2004
14:20:44  Beoordelings staat
Nou Ronnie,

Ik moet zeggen dat je behoorlijk handig bent met Adobe Photoshop, en de clone-funtie. Zo kun je nog eens voor de dag komen.

Dirk

ketelbinkje

26/5/2004
14:59:39  Beoordelings staat
Nou Ronny, hoeveel vaartijd heb je nog nodig ?
Ziet er goed uit

mvg John

Jos Komen

26/5/2004
15:35:04  Beoordelings staat

Ziet er prima uit Ronny, ik ben trots op je.
All the best
Jos

hessel

26/5/2004
17:24:09  Beoordelings staat
Ja Ronny, dat ziet er goed uit!
Ik ben net als ketel ook benieuwd hoeveel vaartijd je nog nodig hebt.

groeten Hessel

ronny

26/5/2004
17:31:57  Beoordelings staat
hoi ketel en hessel.

ik moet nog 4 maanden als dekofficier en dan kunnen ze mijn 1ste stm alle schepen aanvragen en mag ik dus als 1ste stm varen,als het spliethoff behaagd.
je moet 2 jaar vaartijd hebben als dekofficier voor je eerste stm mag worden.
ik heb gewoon geluk dat ik al 20 jaar als matr heb gevaren anders kan je natuurlijk nooit in 2,5 jaar 1ste stm worden.
gr ronny

ronny

26/5/2004
17:34:22  Beoordelings staat
o,ja het zal wel weer kwaad bloed zetten bij 2de stm die al een tijdje in die functie varen,als ik mischien 1ste wordt.
gr ronny

pete

26/5/2004
18:25:37  Beoordelings staat
ronny,
mooie conduiten !! proficiat,
maarre ...... dat drankgebruik?
dat moet ff bijgesteld worden, niet dan???? ghehehe,
pete

ruud

26/5/2004
18:58:52  Beoordelings staat
Ahoy Ronny,
Met zo'n conduite staat, hoef je niet bang te zijn dat jouw collegae stuurlui er maar over denken om jaloers te zijn,dit is verdiend, en niet gekregen, dus zou ik zeggen: neem er maar 1,2,3 op;met die promotie zal 't wel goed komen& met die [hernia in de lies]liesbreuk veel mzzltff!!
groetjes ruud

Gerard Vons

26/5/2004
22:36:18  Beoordelings staat
Met alle respect voor de beoordeelde in kwestie is m.i. een beoordelingsstaat met uitsluitend kruisjes wel erg ouderwets. Enerzijds mag zo'n staat natuurlijk nooit een middel zijn om oude vetes te beslechten, anderzijds is het wel erg verleidelijk om de sfeer van het beoordelingsgesprek o zo prettig te houden, door allemaal ruim voldoendes te geven.

Ik ben zelf een voorstander van taakstellingen. Daarmee kan je op een volwassen manier, in gezamenlijk overleg, zaken aanpakken die voor verbetering vatbaar zijn. Uiteindelijk is het doel een optimaal functioneren van het bemanningslid in kwestie. Verder dient de beoordelingstaat door betrokkene mede ondertekend te worden (met de mogelijkheid om aantekening te maken als hij het ergens niet mee eens is).

Wie de kapitein dan beoordeelt? Een doordenkertje: Door het opmaak van een beoordeling, kan een doorgewinterde personeelsman heel veel over bepaalde eigenschappen van de "ouwe" te weten komen.

vr.gr. Gerard

Leo Starrenburg

26/5/2004
23:00:20  Beoordelings staat
Hallo Gerard,

het zal wel aan mij leggen, maar ik begrijp je bericht niet. Je hebt het over taakstelling, maar de standing orders zijn dat toch al ? En Ronny's handtekening staat toch onder aan het formulier ? En naar mijn bescheiden mening is een personeelschef die z'n geld waard is al lang op de hoogte van het wel en wee van z'n pappenheimers, met of zonder beoordelingspapieren.

m vr groet, Leo.

Jos Komen

26/5/2004
23:10:03  Beoordelings staat

Hallo Gerard,
Ik heb onlangs een cursus Functioneringsgeprekken met goed gevolg afgerond. (Ben niet in slaap gevallen, dus ben in het bezit van een fraai getuigschrift).
En dat komt overeen met de taakstellingen zoals jij dat noemt.
Een beoordeling is iets heel anders.
Kan me wel voorstellen dat dit op een Splietschip nog op deze wijze gebeurt.
En het zegt mij voldoende.
Toevallig hadden ze er nu op de lange oversteek wat meer tijd voor, maar zie je een ouwe in de winter in NW Europa, haventje in, haventje uit zichzelf de tijd gunnen om eens uitgebreid aan een aantal beoordelingformulieren te gaan zitten als er meerdere bemanningsleden worden afgelost?
Tussentijdse functioneringsgesprekken worden volgens mij aan boord wel voldoende gehouden.
Als er iemand loopt te klooien wordt er ter plekke een functioneringsgesprek gehouden.
Kort maar krachtig, alleen staat het even niet zwart op wit.
All the best
Jos


ronny

26/5/2004
23:12:13  Beoordelings staat
gho, ik had de beoordelingsstaat alleen geplaatst om jullie te laten zien hoe ze er bij ons uitzien.
helaas heb ik in 24 jaar varen nooit slechte gehad,maar speciaal voor jullie zal ik nog wel ff kijken.

gr 2de stm benninga.

ronny

26/5/2004
23:18:42  Beoordelings staat
en waar denken jullie dat de personeelschef de info over zijn wernemers haalt,juist van de kapt en stuurman.
dit zijn dezelfde die dus die staat opmaken.
als je dus op het kantoor komt voor een gesprekt en het komt niet overheen met je staat dan zijn het dus een steletje huigelaars,ook een mooie manier om daar achter te komen.
heb je wel eens van gangways gehoord daar blijft het meestal tussen.
en ja ook bij spliet heb je af en toe een gesprek op het kantoor.
hoop dat nu iedereen tevrede is ,iets voor alle partijen.

gr ronny bennninga
2de stm bij spliethoff


Gerard Vons

26/5/2004
23:23:49  Beoordelings staat
Beste Leo, er valt nog heel wat meer te zeggen over beoordelingen maar je moet het hier kort en bondig houden. Met taakstellingen ga ik er van uit dat iemand vaak nog wat aan zijn functioneren kan verbeteren. Wat kan beter en wat gaan we eraan doen in de komende beoordelingsperiode, gevolgd door duidelijke afspraken. Dat zijn de taakstellingen waarover ik het heb en dit is heel iets anders dan z.g. standing orders.
vr.gr. Gerard

Jos Komen

26/5/2004
23:33:54  Beoordelings staat

Ronny,
Ik vind dat iedereen die momenteel vaart dolgraag wil "tekenen" voor jouw beoordelingsstaat.
Daar kan je trots op zijn!
En dat gelul eromheen, dat hoort er nou eenmaal bij op een scheepvaartforum.
All the best
Jos



Gerard Vons

27/5/2004
06:14:29  Beoordelings staat
Hallo Jos. Natuurlijk kan Ronny trots zijn op zijn beoordeling. Laat daar geen twijfel over bestaan. Ik heb alleen een hekel aan formulieren waarin alleen kruisjes moeten worden ingevuld. Dat is mijn mening. En een forum zonder "gelul" zou maar een saaie boel worden.
vr. gr. Gerard



Built by Text2Html